top of page
youth-theatre-on-air_logo1.jpg

5th Creative International Digital Encounter

"CHILDREN & YOUTH PERFORMING ON AIR"

images.png

5th Creative International Digital Encounter

"CHILDREN & YOUTH PERFORMING ON AIR"

Το διαδικτυακό φεστιβάλ «Θέατρο μπροστά σ’ ένα μικρόφωνο» επιστρέφει για

5η συνεχόμενη χρονιά για να δώσει σε παιδιά, εφήβους και νέους από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ελληνική διασπορά την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ένα ραδιοφωνικό θεατρικό έργο, παραμύθι, ποίηση η ιστορία (έως 10 λεπτά).

Το Φεστιβάλ “YOUTH THEATRE ON AIR” είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα  στο Θεατρικό Εικαστικό Καλλιτεχνικό Κέντρο “Πούπουλο” (Θεσσαλονίκη-Ελλάδα), το Ίδρυμα Motivation in Arts (Πάφος – Κύπρος) και το Creative Drama & Arts Centre (Μελβούρνη-Αυστραλία). Στόχος του είναι να ταξιδέψει η ελληνική γλώσσα, ο πολιτισμός και η θεατρική έκφραση μέσα από τις ραδιοσυχνότητες και το διαδίκτυο στις απανταχού ελληνικές κοινότητες

Το ιδιαίτερο και συγκριτικό πλεονέκτημα της δράσης βρίσκεται στον ψηφιακό χαρακτήρα της, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για συνεργασία πέρα από σύνορα και απόσταση. Παράλληλα, είναι μια δράση ανοιχτή προς όλους στον παγκόσμιο ιστό και ενώνει τα Ελληνόπουλα από διαφορετικά σημεία του κόσμου, δημιουργώντας“δορυφόρους” για τη διάδοση του ελληνικού πνεύματος.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ,  υπάρχουν τρεις  κατηγορίες έργων:
-Α΄Κατηγορία - ΠΑΙΔΙΚΟ 

-Β΄Κατηγορία - ΝΕΑΝΙΚΟ

-Γ΄Κατηγορία - ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Η Κριτική επιτροπή αποτελείται από την Δρ. Σταυρούλα Νικολούδη, καθηγήτρια και συντονίστρια του προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ, σκηνοθέτη/ ηθοποιό,  Αστέριο Πελτέκη και τον ραδιοφωνικό παραγωγό του ΡΙΚ, εκπαιδευτικό, Κυριάκο Παστίδη.

Τα διακεκριμένα θεατρικά έργα των συμμετεχόντων μεταδόθηκαν μέσω των ραδιοκυμάτων της ΕΡΤ3, του ΡΙΚ1 και της Αυστραλιανής Κρατικής Ραδιοφωνίας της SBS Greek.

Ακούστε την συνέντευξη της Κατερίνας Πουταχίδου στην ΕΡΤ εδώ!

 

Το ΘΕιΚΚ "Πούπουλο" συνδιοργάνωσε με το ΚΘΒΕ και την Κρατική Ραδιοφωνία της ΕΡΤ3 μια βιωματική γιορτή για μαθητές Δημοτικών Σχολείων που πήραν μέρος στην 4η Διεθνή Συνάντηση/Φεστιβάλ Ραδιοφωνικού Θεάτρου - YOUTH THEATRE ON AIR 2023.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς από τα Δημοτικά Σχολεία του Βόλου, της Πέλλας, της Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, ξεναγήθηκαν στις κρατικές ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 (Αγγελάκη 2- Θεσσαλονίκη), όπου φιλοξενεί κάθε βδομάδα τα ηχητικά θεατρικά δρώμενα των μαθητών.

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κουγιουμτζόπουλος και ο τεχνικός Χρήστος Χρηστίδης, μέσα σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα μύησαν τα παιδιά στη μαγεία και τα μυστικά του ραδιοφώνου.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μπουν στο στούντιο, την ώρα που γινόταν ζωντανά η εκπομπή του Γιώργου Τούλα και αρκετά από αυτά συνομίλησαν μαζί του στον «αέρα».

Στους χώρους του ΚΘΒΕ μας καλωσόρισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ ο κος Αστέρης Πελτέκης και συνδεθήκαμε διαδικτυακά με τα υπόλοιπα σχολεία της Ελλάδας, που δεν είχαν την δυνατότητα να παρευρεθούν, με το Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τον καθηγητή κο Κώστα Μάγο, με την συντονίστρια του Creative Drama & Arts της Eλληνικής Kοινότητας Μελβούρνης και συνδιοργανώτρια κα Κατερίνα Πουταχίδου και με το Motivation in Arts της Πάφου την θεατροπαιδαγωγό και συνδιοργανώτρια επίσης την κα Έλενα Πολυβίου.

Ο κ. Πελτέκης, μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, απηύθυνε λόγο στους συμμετέχοντες και εξήγησε στους μαθητές για την σημαντικότητα της δημιουργικής δράσης του ηχητικού θεάτρου.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν να υλοποιηθεί αυτή η συνάντηση γιατί χάρισε στα παιδιά μια μοναδική εμπειρία, εφόδια και γνώσεις για τον κόσμο του ραδιοφώνου.
Ευχαριστούμε την Χριστίνα Χατζημιχαηλίδου και τον Φώτη Χατζημιχαηλίδη για την τεχνική υποστήριξη κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

Ήδη βάλαμε πλώρη για το επόμενο φεστιβάλ 5th YOUTH THEATRE ON AIR 2024.

5ΤΗ YOUTH THEATRE ON AIR

Anchor 1

 Creative International Digital Encounter

"CHILDREN & YOUTH PERFORMING ON AIR"

 

"Radio turned into Theatre Stage and we went from having Viewers to having Listeners!"

 

Social distancing and the inability to stage performances, due to Covid-19 pandemic, instead of holding us back, they made us more resourceful. We just shifted attention from what we “couldn’t do”, to what we “could do”. Theatre on Air, once celebrated for its power to excite and inspire, became our “playground” and radio waves took youth’s dramatic expression and travelled it to new wave-lengths from Greece and Cyprus, as far as Australia!   

 

Joining forces with Motivation in Art (Pafos), and the Creative Drama & Arts Centre of Greek Community of Melbourne, the Theatrical Cultural Artistic Center ''Poupoulo'' (Thessaloniki), organized the 1st International Digital Exchange, "CHILDREN & YOUTH PERFORMING ON AIR".  

 

Youth took over the microphone and performed on Air excerpts from classic plays and myths to fairytales. Broadcasted by national radio-stations, in all partner countries, the performances reached different corners of the world and exerted strong emotional responses from families, relatives and friends. Radio turned into Theatre Stage and we went from having Viewers to having Listeners!

 

Theatre on Air provides ground for experimentation, creative exchange and active learning. Though it did not compensate for the all-round transformative, physical experience of theatre, it permits other liberties, and, makes its own demands.  

 

"CHILDREN & YOUTH PERFORMING ON AIR" engaged youth creatively and kept it connected, enabled cultural exchange and familiarized with great works of literature. Equally important, it was Covid-19 safe and made good and conscious use of digital media.

 

Our intention is to make "CHILDREN & YOUTH PERFORMING ON AIR" grow and expand. For this reason, we are already working on the 2nd  Creative International Digital Encounter to be released on the Fall Semester of 2020. We will use Theatre on Air to build bridges among countries, cultures and youth. Information regarding the upcoming “gathering” and its terms and conditions of participation will follow shorty. Stay tuned!!!

 Διεθνής Ραδιοφωνική και Διαδικτυακή Συνάντηση

ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

«Θέατρο μπροστά σ' ένα μικρόφωνο»

 

Τη συνάντηση διοργάνωσε το Θεατρικό Εικαστικό Καλλιτεχνικό Κέντρο “Πούπουλο” της Θεσσαλονίκης (Ελλάδα) σε συνεργασία με το ίδρυμα Motivation in Arts στην Πάφο (Κύπρος) και το Creative Drama and Arts Center στην Μελβούρνη (Αυστραλία).

Βασική πηγή έμπνευσης αυτής της ιδιαίτερης πρωτοβουλίας αποτέλεσε το Ραδιοφωνικό Θέατρο, ένα είδος δραματικής τέχνης που γνώρισε μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του 1920 και υπήρξε από τις πρώτες επιλογές για τις νεοσύστατες ραδιοφωνίες της Δύσης, με πρωτοπόρο το βρετανικό BBC.

 

Πλήθος ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων είχε την ευκαιρία μέσω του ραδιοφώνου να συνομιλήσει, να εξερευνήσει νέες μορφές έκφρασης, καθώς και να πειραματιστεί δημιουργικά με τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, αυτή η πρωτόγνωρη για όλους τους συμμετέχοντες εμπειρία, είχε ως όχημα την Ελληνική γλώσσα, η οποία ταξίδεψε μέσα από τις ραδιοσυχνότητες σε διαφορετικά σημεία του κόσμου συγκινώντας τον απανταχού Ελληνισμό!

 

Η απήχηση που είχε η δράση στο κοινό ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μεγάλος ήταν ο αριθμός των παιδιών και των έφηβων που συμμετείχαν και από την Αυστραλία, την Κύπρο, την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελλάδα. Στην Ελλάδα και την Κύπρο ακούστηκαν διασκευές θεατρικών έργων, ενώ στην Αυστραλία τα παιδιά και οι νέοι της ομογένειας συνεχίζουν το συναρπαστικό αυτό ταξίδι στον κόσμο του ραδιοφωνικού θεάτρου έως και τον Σεπτέμβριο δίνοντας δυναμικά το παρόν στο ράδιο SBS Greek με νέες ηχογραφήσεις. Στην Ελλάδα τα έργα ταξίδεψαν μέσα από τα ραδιοκύματα του 102fm της ΕΡΤ3 και στην Κύπρο η μετάδοση έγινε μέσω του Πρώτου Προγράμματος του ΡΙΚ. Οι ηχογραφήσεις παραμένουν διαθέσιμες για το ευρύ κοινό στο διαδίκτυο.

 

Η καινοτόμα αυτή δράση, που ως στόχο έχει να καταστεί θεσμός, επιστρέφει δυναμικά για τέταρτη χρονιά με τη διοργάνωση της 4ης Διεθνούς Ραδιοφωνικής-Διαδικτυακής Συνάντησης και φιλοδοξεί να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας και «φωνή» για όλο τον απόδημο ελληνισμό, συγκεντρώνοντας ακόμα περισσότερες ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστραλία και από όπου αλλού είναι εφικτό.

bottom of page