Θεατρικό Εικαστικό Καλλιτεχνικό Κέντρο (Θ.Ει.Κ.Κ.), ιδιαιτέρως γνωστό στο χώρο της δραματικής παιδείας με το όνομα «Πούπουλο», δημιουργήθηκε το 1983 από τη Ρίτα Πουταχίδου, με στόχο τη δημιουργία ενός αυτόνομου καλλιτεχνικού φορέα, μη κερδοσκοπικού σωματείου, ανοιχτού σε όλες τις θεατρικές φόρμες έκφρασης και πειραματισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά τους εφήβους και τους νέους.
Αρχικά, φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμπελοκήπων, το 1988 εγκαταστάθηκε στο δικό του χώρο, στο κέντρο της πόλης, στην οδό Βελισσαρίου 35, και απο το 2007 συνεχίζει να δημιουργεί στη νέα του έδρα στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Πολλοί είναι οι καλλιτέχνες και οι ειδικοί συνεργάτες που πλαισίωσαν και βοήθησαν με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους τις προσπάθειες του συλλόγου.
Μεταξύ άλλων μπορούμε να αναφέρουμε τους : Άννα Γιαννακίδου, Μαρία Πασχαλίδου, Δώρα Καραθανάση, Θεόφιλο Λάλο, Αστέριο Πελτέκη, Ευαγγελία Μοβσεσιάν, Κατερίνα Κουλακιώτη, Άννα-Μαρία Αγγελίδου, Δημήτρη Μαρκατόπουλο, Ιάκωβο Κονιτόπουλο, Ηλία Κηπουρό, Γιώργο Ζηγκόπη, Φώτη Χατζημιχαηλίδη, Γιάννης Πουταχίδη.
Αργότερα, προστέθηκαν στους βασικούς συντελεστές του συλλόγου, άνθρωποι που, ξεκινώντας από τα τμήματά του, ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους (σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και δραματικές σχολές) και επέστρεψαν στο χώρο που τους προσέφερε τα πρώτα τους ερεθίσματα για την τέχνη της Δραματικής παιδείας, ώστε να τον εμπλουτίσουν και να τον εξελίξουν σε ένα ενεργό πυρήνα.
Στην 40χρονη πορεία του, το Πούπουλο ανέπτυξε ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων μένοντας πιστό στον αρχικό του σκοπό. Έτσι δημιουργήθηκαν διάφορα τμήματα που στόχο έχουν την αποτελεσματικότερη οργάνωση και προώθηση της δουλειά του.
Πιο αναλυτικά :
-
Το Εκπαιδευτικό Τμήμα – Κέντρο Εκπαιδευτικού Δράματος ασχολείται :
i) με τη διοργάνωση και την προώθηση διαφόρων κύκλων σεμιναρίων, που σχετίζονται με το Εκπαιδευτικό Δράμα και τις εφαρμογές του, την Δραματική Τέχνη και τον τομέα των Καλλών Τεχνών. Τα σεμινάρια που προτείνουμε είναι ολιγομελή και απευθύνονται τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε καλλιτέχνες
ii) με το συντονισμό τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης μέσω του Δράματος σε σχολεία, Δήμους και κατασκηνώσεις.
-
Το Εργαστήρι Πούπουλο είναι το τμήμα που ασχολείται με τη διοργάνωση και λειτουργία τμημάτων για παιδιά, έφηβους και νέους. Η έναρξη των ετήσιων τμημάτων γίνεται το μήνα Οκτώβριο και ολοκληρώνεται στα μέσα Ιουνίου. Το κάθε τμήμα αναφέρεται σε μία συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και συντονίζεται από δύο σταθερούς εμψυχωτές.
-
Το Τμήμα Ανταλλαγών και Δημοσίων Σχέσεων είναι υπεύθυνο για την ομαλή συνεργασία του Θ.Ει.Κ.Κ. με κάθε εξωτερικό φορέα. Μεταξύ άλλων, το τμήμα αυτό ασχολείται με προγράμματα πολιτιστικών ανταλλαγών, συμμετοχές σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ, συνεργασίες με πολιτιστικούς οργανισμούς, συλλόγους, πανεπιστήμια, σχολεία, δήμους…
Από το 1994 (έως 2007) το Θ.Ει.Κ.Κ. δημιούργησε ένα μικρό θεατράκι (50 θέσεων), το Θέατρο Τσέπης, στο οποίο παρουσίαζε τις θεατρικές παραγωγές του. Τώρα συνεργάζεται με το Δημοτικό Θέατρο Αμπελοκήπων, Χώρο Πολιτισμού Αλέξανδρος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα, το Πούπουλο έχει στο ενεργητικό του πάνω από 60 θεατρικά έργα, βασισμένα σε διάφορες τεχνικές όπως : Μαύρο Θέατρο, Παντομίμα, Commedia del’Arte, Κουκλοθέατρο...
Η συμμετοχή των παιδικών, εφηβικών ομάδων αλλά και η ομάδα ενηλίκων του Πούπουλου σε Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου και Κουκλοθέατρου και Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας έχει διακριθεί με πολλά βραβεία. Η εκπροσώπηση της χώρας μας σε τέτοιες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα έγινε από τον πιο άξιο αντιπρόσωπο, το Πούπουλο.
Μέσα στα 35 χρόνια της παρουσίας μας στο χώρο έχουμε συνολικά συμμετάσχει σε συναντήσεις - συνέδρια - φεστιβάλ :
1986 Αργοστόλι Κεφαλονιάς – 1η Πανελλήνια Συνάντηση Παιδικού Θεάτρου
1988 Βιέννη, Αυστρία– Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου – Επιδότηση : Υπουργείο Πολιτισμού
1989 Μπρνο, Τσεχίας – Συνάντηση Παιδικού Θεάτρου – Επιδότηση : Δήμος Αμπελοκήπων
1990 Ζάκυνθο – Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου – Επιδότηση : Δήμος Αμπελοκήπων
1992 Αργοστόλι Κεφαλονιάς – 6η Πανελλήνια Συνάντηση Παιδικού Θεάτρου
1993 Usti nad Orlice, Τσεχία – Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου – Επιδότηση: Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης
1994 Λονδίνο, Παρίσι – Συμμετοχή σε Φεστιβάλ Θεάτρου Νέων – Επιδότηση : Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
1996 Θέατρο Νέας Ελβετίας, Θεσσαλονίκη – Συμμετοχή σε Φεστιβάλ Νέων
1999 Τουλούζη, Γαλλία – Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου και Κουκλοθέατρου – Επιδότηση: Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης
2002 Γενεύη και Ζυρίχη – Φεστιβάλ Θεάτρου Νέων στην Γενεύη και στη Ελληνική κοινότητα Ζυρίχης με την θεατρική παράσταση «Ομήρου Οδύσσεια»
2003 Βέροια – 4ο Πανελήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου, 1ο Βραβείο Καλύτερης Παράστασης, Βραβείο Κινησιολογίας, Βραβείο Κοινού, με την θεατρική παράσταση «Ομήρου Οδύσσεια»
2005 Ας, Τσεχία – Φεστιβάλ Θεάτρου Νέων - Επιδότηση : Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
2012 Μπρνό, Τσεχία – Συνάντηση Θεάτρου Νέων.
2014 Lingen, Γερμανία – 13ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου.
2016 Lingen Γερμανία – Πρόγραμμα Erasmus+
2016 Joachimsthal, Germany / Gryfino/Maszewo, Poland – 11th Edered Youth Encounter (Ευρωπαϊκή Θεατρική Συνάντηση Νέων).
2017 Τορίνο, Ιταλία - 17th European Youth Theatre Festival of Languages "Lingue in Scena"
2017 Άαλμποργκ, Δανία - 12th Edered Youth Encounter (Ευρωπαϊκή Θεατρική Συνάντηση Νέων).
E
Μέσα στο δύσκολο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο βιώνουμε, με την τάση της ψυχικής ή σωματικής απομόνωσης, μπροστά στον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού, στα νέα ρεύματα μεταναστών και στις ρατσιστικές και εθνικιστικές τάσεις που είναι πολύ συχνά οι άμεσες συνέπειες, ο Πολιτισμός και η τέχνη, πηγές αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού, είναι στοιχεία που μπορούν να δέσουν τον κρίκο της κοινωνικής μας αλυσίδας.
Το Θ.Ει.Κ.Κ. είναι μέλος της AITA / IATA (Διεθνής Ένωση Ερασιτεχνικού Παιδικού κ Νεανικού Θεάτρου), του EDERED - European Youth Encounter, του Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στην Ένωση των Ερασιτεχνικών Θεατρικών Ομάδων Βορείου Ελλάδα.
Ρίτα Πουταχίδου
Ιδρύτρια του Θ.Ει.K.Κ. «Πούπουλο». Ηθοποιός-μιούζικαλ, Θεατροπαιδαγωγός
Σπούδασε μουσικό-δραματικό τμήμα του κονσερβατουάρ Μπρνό, Τσέχικη Δημοκρατία.
Μαρίνα Χατζηιωάννου
Ηθοποιός, Δραματολόγος.
Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. και του τμήματος θεάτρου της Σχολής καλών τεχνών του Α.Π.Θ..
Χριστίνα Ζουρίδου
Ηθοποιός, Θεατροπαιδαγωγός.
Σπούδασε στο πανεπιστήμιο University Center of England με ειδικότητα Teacher of Drama in Education – Δασκάλα εκπαιδευτικού δράματος και στη Σχολή υποκριτικής - δραματικής τέχνης Μαίρη Τράγκα.
Μελίνα Σιδηροπούλου
Ηθοποιός, Θεατροπαιδαγωγός.
Απόφοιτος Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, με κατεύθυνση υποκριτικής.